top of page

באיזו מגירה התוכנית שהכנת לקורונה?

מומלץ מאוד שבעל עסק יעריך את השפעת הקורונה על העסק שלו, ביסודיות, במקצועיות, ומתוך חשיבה לטווח ארוך.

אפשר לחלק את כלל העסקים לשלושה סוגים, בהתאם לעוצמת הפגיעה מהקורונה, ולכל אחד מהם יש להכין תוכנית פעולה שונה. הנחת העבודה הריאלית בבניית התוכנית, היא שהקורונה כאן בעתיד הנראה לעין, כלומר קיימת סבירות לסגר והגבלות תנועה מדי תקופה, המשפיעים על פעילות העסק.

מהם סוגי העסקים ואיך כדאי לפעול בכל אחד מהם?

1. עסקים שלא נפגעו מהקורונה -

תחומי פעילות מסוימים, לדוגמה, רשתות שיווק, חנויות מחשבים וציוד היקפי ועוד, לא נפגעו מהקורונה, והכנסותיהם אפילו גדלו. גם בעסקים אלה, שנראה שהכול טוב, בעל העסק צריך להיות עם "יד על הדופק" לגבי ההכנסות וההוצאות הצפויות.

יש לבחון האם הגידול בהכנסות צפוי להימשך גם אחרי הסגר, או במקרה שבעל עסק גייס עובדים נוספים, או שכר שטח אחסון נוסף - האם היציאה מהסגר עדיין מצדיקה הוצאות נוספות אלה? ככלל, בעל עסק ישאף להקטין הוצאות קבועות, ויתכנן מבנה הוצאות גמיש המאפשר דינמיות בהתאם למצב.

2. עסקים שנפגעו מהקורונה לגמרי -

בשלב הראשון, בעל העסק יכין תוכנית לחודשים הקרובים, שתכלול את המענקים שצפויים לקבל מהמדינה מול התחייבות העסק (תשלומים לספקים, החזרי הלוואות/פריסת תשלומים והוצאות שעדיין לא שולמו), ויבדוק את תזרים המזומנים. במידה וצפויה חריגה ממסגרת האשראי, מומלץ להיות בקשר עם הבנק/חברות האשראי ולמצוא פתרון מבעוד מועד.

בשלב השני, ובהתאם לתוכנית שנבנתה בשלב הראשון, בעל העסק יכין שתי תוכניות בעזרתן יחליט אם להמשיך להפעיל או לסגור את העסק. התוכנית הראשונה של המשך הפעלת העסק, תכלול התאמות לקורונה (לדוגמה: מעבר לדיגיטל, משלוחים, בדיקת תמהיל המוצרים והרלוונטיות שלהם לתקופה זו). התוכנית השניה של הפסקת הפעילות וסגירת העסק, תכלול את חובות העסק (ספקים, בנקים), תשלומים צפויים כתוצאה מהסגירה (לדוגמה, פיטורי עובדים) והוצאות בלתי צפויות. יש להוסיף בשתי התוכניות את המענקים שהמדינה נותנת.

בעל העסק ישווה בין שתי התוכניות ויחליט לגבי המשך הפעילות, או סגירת העסק. במידה ויוחלט על סגירת העסק, מומלץ לקיים פגישת התייעצות עם רואה חשבון ועורך דין בעלי ניסיון בתחום.

3. עסקים שנפגעו חלקית מהקורונה -

במקרים אלה בעל העסק יחשב את מידת הפגיעה ויכין תוכנית עבודה להמשך הפעילות. עסק שנפגע בהיקף המכירות ב-50% יצטרך לנקוט בצעדים מסוימים ועסק שנפגע ב-20% ינקוט בצעדים אחרים.

בשלב הראשון, בעל העסק יכין תוכנית לחודשים הקרובים, שתכלול את המענקים שצפויים לקבל מהמדינה, מול התחייבות העסק (תשלומים לספקים, החזרי הלוואות/פריסת תשלומים והוצאות שעדיין לא שולמו) ויבדוק את תזרים המזומנים. במידה וצפויה חריגה ממסגרת האשראי, מומלץ להיות בקשר עם הבנק/חברות האשראי ולמצוא פתרון מבעוד מועד.

בשלב השני, ובהתאם לתוכנית שנבנתה בשלב הראשון, בעל העסק יכין תוכנית התאמות לקורונה (לדוגמה: מעבר לדיגיטל, משלוחים, בדיקת תמהיל המוצרים והרלוונטיות שלהם לתקופה זו).

לסיכום, הקורונה משפיעה מאוד על המציאות העסקית ויש להגיב בהתאם. בין אם מחליטים להמשיך את פעילות העסק, או לסגור, יש לעשות זאת בצורה אחראית ונכונה ולקחת בחשבון שיקולים שונים. במידת הצורך פנו לייעוץ מקצועי.

בכל שאלה או עזרה שאתם צריכים, צרו קשר ואשמח לעזור.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page