בפגישת ייעוץ שקיימתי עם בעל עסק עלתה השאלה: האם מימון בנקאי באמצעות הלוואות או הגדלת מסגרת אשראי, טוב או רע לעסק? התשובה תלויה בשלב שבו העסק נמצא ובגודל העסק. בשלב של הקמת העסק יש צורך באשראי בנקאי לרכישת מלאי ראשוני ולביצוע השקעות נוספות. גם כאשר מחליטים על שינויים בעסק, או על הגדלת הפעילות העסקית, ניתן להיעזר באשראי בנקאי. חברות גדולות משתמשות במקרים רבים במימון זר (אשראי מבנקים ו/או ממקורות אחרים) לביצוע השקעות ולמימון הפעילות השוטפת. אחד השיקולים לשימוש בהון זר לביצוע השקעות, הוא פער הריבית בין המימון לתשואה הצפויה מההשקעה. לדוגמה, אם עלות המימון הזר (הריבית) היא 3% בשנה, והפרוייקט שבו אנו משקיעים צפוי להניב תשואה של 7% בשנה, כדאי להשתמש בהון זר. מה קורה במקרה והפרוייקט לא מניב את התשואה הצפויה והתקבולים ממנו נמוכים מהתחזיות? בעיה… מכאן הסיכון של השימוש בהון זר שעלול לגרום לחברה לא לעמוד בפרעון ההתחייבויות שנטלה על עצמה. בעסקים קטנים ובינוניים ההסתכלות שונה וכדאי לבדוק מתי המימון הבנקאי טוב או רע לעסק מהשיקולים הבאים:
ברגע שאפשר לקחת עוד ועוד הלוואות, בעל העסק מאבד את תחושת הכסף כאמצעי מדידה לרווחיות. הוא לא יודע מה המצב האמיתי של העסק כי יש תחושה שיש כסף, אבל למעשה הכסף הוא של הבנק ולא ממקורות עצמיים של העסק. אם בעל העסק ישתמש פחות באשראי בנקאי, הוא יהיה ממוקד יותר בבניית ההון העצמי של העסק.
בעל העסק עלול לאבד שליטה על סך האשראי הבנקאי והיקף הפרעונות החודשיים שהולך וגדל. בשנה מסוימת היו בעסק הלוואות בסכום מסוים, ועם השנים סכום זה הלך וגדל ואיתו הפרעונות החודשיים. ייתכן שהגידול בהלוואות סייע לממן את הגדלת המלאי ולביצוע השקעות נוספות בעסק, אך יחד עם זאת רצוי שבעל העסק ישלוט בגובה האשראי הבנקאי וישמור אותו על רמה סבירה ביחס לפעילות העסק.
שיקול נוסף בהחלטה לצמצם את האשראי הבנקאי הוא עליית הריבית והאינפלציה שמייקרות את עלויות המימון של העסק.
ניהול תזרים מזומנים יכול לסייע לבעל העסק לשלוט בהיקף האשראי הבנקאי ובהחזרים החודשיים. הוא מאפשר לתכנן את הפעילות העסקית ומסייע לבעל העסק להבחין מתי וכמה יזדקק לאשראי בנקאי.
לתאום פגישת ייעוץ שלחו הודעת ווטסאפ : https://wa.me/972545606843
Comments