top of page

ערך מוסף - כשערכים ועסקים נפגשים בהצלחה

חלק ב' - מהלכה למעשה

פרק שלישי: מוכנים להקים עסק?
 

  • אילו תכונות דרושות לבעלת עסק? 

  • ממחשבות להקמה 

  • על מה חושבת אימא צעירה? 

  • הגעתם ל– 40 החדש? 

  • כמה זמן לוקח להקים עסק? לא מעט! 

  • "צריך לחסוך בהוצאות"?! 

  • בקניון של פייסבוק יש מקום לכולם 

  • האם כדאי לרכוש פעילות עסקית? 

  • איך עושים "דיפנס" בעסק? 

  • איפה רשימת הלקוחות שלכם? 

  • יוצאים לנופש? הנה כמה דברים שחשוב לעשות לפני שאורזים

אילו תכונות דרושות לבעל עסק?
 

במצגת הדרכה ליועצות משפחתיות, לקראת הקמת עסק, הכנתי רשימה של תכונות שלדעתי דרושות לבעלות עסק מסוג זה - בין שהן קיימות בהן בצורה טבעית ובין שעליהן לרכוש אותן.

אני חושב שתכונות אלה רלוונטיות גם לבעלי עסקים אחרים, ולכן אני רוצה לשתף אתכם ברשימה:

מקצועיות - עלייך להכיר את המקצוע שלך היטב. נושא שאינך בקיאה בו - חקרי או התייעצי עם קולגה לגביו. כמעט בכל תחום יש קבוצות וואטסאפ או פייסבוק מקצועיות, שאפשר להצטרף אליהן ולספוג מהידע ומהניסיון המשותף. לא יעלה על הדעת שהלקוחה שלך לא תקבל ממך את התשובה המקצועית ביותר.

התמדה - חובה! החלטת לפתוח עסק? תני לו זמן להתרומם. לא כדאי לשנות את ההחלטה בכל כמה ימים. שקלי היטב אם לפתוח את העסק, והתייעצי עם כל מי שצריך, אבל אם כבר החלטת לפתוח אותו, תני לו זמן להתרומם, והיי שלמה עם ההחלטה שלך.

גמישות במוצר - את כמו ספרייה גדולה של ידע, ובהתאם למקרה שלפנייך, את שולפת את הידע הנחוץ ללקוחה שלך. אל תעמיסי עליה נתונים ומחקרים שעלולים לבלבל אותה, אלא קודם הביני את הצורך שלה, ואחר כך שלפי את הידע הרלוונטי לה.

הכלה של הלקוח - כניסה לביתה של משפחה היא מאתגרת מאוד (במקרה של יועצות משפחתיות, אבל רלוונטי לכל לקוח). את נכנסת כיועצת, אבל את הרבה יותר מכך עבור המשפחה. את מלווה אותה באחת התקופות המאתגרות בחייה. לכן נדרשת ממך רגישות לסיטואציה המשפחתית שאליה את נכנסת. יועצת הוא תפקיד עם המון רגש, שצריך לעטוף באמצעותו את הלקוחה שלך.

 

יצירתיות - כבעלת עסק, עלייך להיות יצירתית מאוד. עלייך לפתח בהתמדה את השירותים שלך ואת יכולות הליווי והייעוץ שלך. היכולת שלך להיכנס לתוך הסיטואציה המשפחתית, ובתוכה להציע עזרה ותמיכה, היא הערך המוסף שאת מביאה. לאורך השנים את משתדרגת ביכולות שלך. את עוברת תהליך למידה, ועם היצירתיות, השירות שלך משתפר.

 

סבלנות וחוסר סבלנות - מצד אחד עלייך להתאזר בסבלנות כדי לאפשר לעסק להתרומם, מצד שני את חסרת סבלנות ומצפה שזה כבר יקרה, כאשר מה שמגשר בין הסבלנות לחוסר הסבלנות, הם המאמצים שלך בפיתוח, בשיווק, בתפעול וכו'.

ממחשבות להקמה

אם יש לכם רעיון טוב ואתם רוצים לפתוח עסק, או אם עדיין אין לכם רעיון, אבל אתם חושבים ברצינות על פתיחת עסק עצמאי - מה קורה בזמן שאתם חושבים על הקמת העסק? מהו השלב הבא אחרי המחשבות? 

א. קחו בחשבון שזמן יקר עובר בזמן שאתם חושבים ומתלבטים. בזמן הזה אתם יכולים, נוסף למחשבות, ללמוד את התחום, להתייעץ עם מי שצריך ולהכין תוכנית ראשונית לעסק, שאפשר להתחיל להתקדם איתה.

 

ב. תכנון עוזר מאוד להעביר את המחשבות לשלב פרקטי. בשלב הראשון, אין צורך בתוכנית עסקית שלמה, אלא בדף אחד שבו תגדירו את המוצר, קהל היעד ואופן השיווק.

ג. חשוב לארגן לעצמכם אורך נשימה כלכלי. פתיחת עסק עשויה להימשך מספר שנים, וחשוב להבין מראש איך לכסות את ההוצאות שלכם ושל העסק בזמן הזה.

ד. בזמן שאתם חושבים ומתלבטים, אולי כדאי שתשקלו לפתוח עסק בהדרגה (נניח, נוסף על עבודתכם כשכירים) ולבדוק אם מתאים לכם בכלל להיות בעלי עסק, לפני שאתם משנים כיוון. לא מעט שכירים עוברים קודם לחצי משרה, ובמקביל פותחים עסק קטן כדי להרגיש את התחום. רק אחר כך, אם העסק מצליח, הם מפנים לו את כל זמנם. כדאי לשקול מעבר הדרגתי מסוג זה, בהנחה שמתאפשר לכם.

על מה חושבת אימא צעירה?

יובל היא אימא צעירה, בת 24, שבאה להתייעץ איתי לגבי עסק שרצתה לפתוח. ניהלנו שיחה מעניינת, ואני רוצה לשתף אתכם בה.

בפגישה דיברנו על נושא רגיש בקרב אימהות, שמצד אחד רוצות לגדל את ילדיהן ולהקים משפחה מחוץ למעגל העבדות המודרנית (היינו לעבוד קרוב לבית ובשעות נוחות), ומצד שני רוצות לממש את הפוטנציאל שלהן, נוסף לצורך ההכרחי שלהן להתפרנס.

הפתרון המהיר והלא אידיאלי הוא לחזור להיות שכירות, ובאמת כשאין ברירה, רוב האימהות נוהגות כך. לעומת זאת, אפשר לתכנן מספר שנים קדימה ולחשוב על הקמת עסק עצמאי, שיאפשר לך לגדל את הילדים ולבנות משפחה כרצונך. בעל עסק לא עובד פחות, ואולי אפילו נדרש ליותר ריכוז ותשומת לב, אבל עניין שעות העבודה גמיש יותר. ובהנחה שתהיי טובה במקצוע שתבחרי, יש סיכוי טוב שהעסק שלך יהיה רווחי, וייתכן גם שתעבדי פחות שעות.

בקיצור, אם את רוצה להגיע למצב שבו בעוד מספר שנים את מתפרנסת מעסק עצמאי, במקביל להקמת משפחה ולגידול ילדים, עלייך לחשוב על הקמת העסק ולתכנן אותה מבעוד מועד.

הגעתם ל-40 החדש?

לכל אחד מאיתנו מחשבות על תחום העיסוק שלו - מה אני רוצה לעשות בשנים הקרובות? איך להתקדם? יש אנשים שמרגישים שהם כבר לא אוהבים את מה שהם עושים, ומתעורר בהם דחף לחפש אתגרים חדשים. הבחנתי בתופעה מעניינת לגבי אוכלוסייה לא קטנה של שכירים, בערך בני ,40 שעובדים כבר כמעט 20 שנה. במרוצת השנים, הם התחתנו, הקימו משפחה, רכשו ידע וניסיון והתקדמו במקום עבודתם. מצבם הכלכלי סביר מאוד, ויש להם חסכונות, כמו קרן השתלמות או פיקדונות בבנק. הבעיה היא שהם מרגישים שחוקים ועייפים. הם רוצים משהו חדש, מרענן, שיעניק להם סיפוק פנימי. וזה בהחלט מאתגר.

אחד מכיווני המחשבה הוא לפתוח עסק. ומכאן עולה שאלה: האם פתיחת עסק אכן תענה על האתגרים והרצונות החדשים? אולי כן, ואולי לא. היות שקהל השכירים לא כל כך מכיר את עולמם של בעלי העסקים, החלטתי להעלות כאן מספר נקודות למחשבה, שיעזרו לכם לקבל החלטה מתאימה. התהליך נקרא: "תיאום ציפיות עם המציאות".

א. המעבר משכיר לעצמאי הוא שינוי רציני שיש להיערך אליו. מדובר בתפיסת מציאות אחרת לגמרי. אם כשכירים מה שמעניין אתכם הוא להגיע לעבודה ולסיים אותה, כעצמאים העבודה נמשכת ונמשכת והולכת איתכם לכל מקום. זה לא בהכרח רע, אבל כדאי להיות ערוכים לסיטואציה.

ב. אם אתם פותחים עסק, בחרו בתחום שאתם אוהבים, אבל בדקו שאפשר לבסס עסק על התחום הזה, כלומר שלמוצר או לשירות שלכם יש ביקוש ולקוחות שזקוקים להם.

ג. אל תצפו להפוך למיליונרים מהעסק. לחפש סיפוק בעבודה וגם לרצות להיות מיליונרים זה קצת  too much, אז חבל על האכזבות. רוב הסיכויים הם שאם הרווחתם משכורת גבוהה כשכירים, לא תצליחו לשחזר את אותה הכנסה כעצמאים בשנים הראשונות של העסק. מה לעשות... אלה החיים.

ד. חשבו באיזו גישה אתם רוצים לפתוח עסק ומהם הערכים והאידיאולוגיה שאתם רוצים להעביר באמצעותו. פתיחת עסק סתם כך, בלי משמעות, עלולה להחזיר אתכם לאותה תחושה של חוסר סיפוק שחוויתם כשכירים. ראו בעסק שלכם שליחות, בכך שאתם נותנים ערך ללקוחות - גישה זו תיתן לכם כוח לעבור את העליות והמורדות שכרוכות בהקמת עסק.

ה. בדקו כמה כסף יש לכם בקרן השתלמות או בחסכונות אחרים, וחשבו כמה מתוכו אתם רוצים להשקיע בפתיחת העסק.

ו. אפשר לפתוח עסק בהדרגה. שמעתי על מספר דוגמאות כאלה שהצליחו. לא בכל עסק זה מתאים, אבל קחו בחשבון שגם זו דרך לצמצם את הסיכון במעבר משכירים לבעלי עסק.

ז. הכינו את המשפחה לשינוי המרענן. הם כנראה יצטרכו להכיל הרבה בשנים הקרובות.

כמה זמן לוקח להקים עסק? לא מעט!​

יש לכם רעיון, אתם מרגישים חופשיים ליזום, לפתח ולחשוב, אבל )!( קחו בחשבון שהקמת עסק והבאתו למצב של רווחיות סבירה נמשכים מספר שנים. לכן, בדקו שיש לכם את מרווח הנשימה הדרוש מבחינה כלכלית. פתיחת עסק מצריכה חשיבה לטווח ארוך. אם אין לכם מספר שנים מבחינה כלכלית, כדאי לחשב מסלול מחדש ולבדוק את האפשרויות שעומדות בפניכם: אולי בן/בת הזוג מרוויחים משכורת גבוהה שיכולה להספיק למחייתכם, אולי צריך למשוך חיסכון או לקחת הלוואה לפתיחת העסק, ואולי אפשר לשלב עבודה בחצי משרה - ואת יתר הזמן להשקיע בהקמת העסק. כלומר, חייבים לתת את הדעת לכך שהקמת העסק עשויה להימשך מספר שנים, ובזמן הזה עליכם להתפרנס בדרך כלשהי.

עסקים רבים נסגרים מדי שנה. אחת הסיבות העיקריות לכך היא, שבעלי עסק חסרי ניסיון אינם מנהלים נכון את הסיכונים הכרוכים בהקמת עסק. ואם ניהול הסיכונים אינו נכון כבר בשלב ההקמה, קרוב לוודאי שכך יהיה גם בהמשך - עד שהעסק ייסגר וישאיר את בעליו עם חובות לשלם ועם מפח נפש.

לכן, כאנשים בוגרים ואחראיים, שהחליטו להקים עסק עצמאי - מתוך הבנה שהקמת עסק היא ריצה לטווח ארוך עם עליות ומורדות לא פשוטים - מוטב שתשבו, תחשבו ותתכננו מספר שנים קדימה.

גם אם כרגע קשה לתכנן כי חסרים לכם נתונים, עצם הקדשת הזמן לחשיבה ולתכנון היא התקדמות בפני עצמה. לאחר מספר חודשים, חזרו לתכנון שלכם ודייקו אותו. וכך מדי כמה חודשים, חזרו לתוכנית שלכם — אחרי שתעברו תהליך למידה חשוב — ודייקו שוב את המוצר שלכם.

אולי תגיעו למסקנה שזה לא הזמן לפתוח עסק, או שעליכם לצבור עוד ידע וניסיון בתחום. עדיף להמתין ולפתוח עסק בזמן הנכון. אם יש בכם יצר יזמי, הוא יפרוץ החוצה מתישהו, רק כדאי לשקול מתי הזמן הנכון מבחינתכם.

ועוד טיפ קטן: קורסים וסדנאות יכולים לעזור, אך במקרים רבים הם מבלבלים יזמים צעירים ובעלי עסקים חסרי ניסיון. לפני הסדנאות, שבו עם עצמכם ובדקו אם יש לכם מוצר או שירות שאפשר לפתוח איתם עסק. הגדירו בדיוק את העסק שלכם ולמי הוא מיועד, והביאו בחשבון את אחד השיקולים החשובים יותר — אם ניתן להתפרנס ממנו בעתיד הנראה לעין.

"צריך לחסוך בהוצאות"?!​

מעת לעת אנחנו נתקלים בפרסום בסגנון: "להגדיל מכירות בלי להגדיל הוצאות!", שיכול לבלבל אותנו קצת ולגרום לנו לחשוב שיש איזה טריק שעדיין לא גילינו.

עסק לא פועל כך במציאות, והשאיפה הזאת נשארת בגדר חלום. ברוב המקרים, אם תגדילו את המכירות בעסק, גם ההוצאות יגדלו (תלוי כמובן באופי הפעילות של העסק).

לכן, כדאי להיערך לגידול בהוצאות כדי למנוע "הפתעות" לא נעימות. כבעלי עסק, עליכם לתכנן נכון את הגידול במכירות, כך שהגידול בהוצאות יהיה מועיל, ושהמכירות יגדלו משמעותית ביחס להוצאות.

בפגישת ייעוץ שקיימתי עם לקוח, לקראת פתיחת עסק, עלה נושא ניהול ההוצאות. שנים רבות הוא עבד כשכיר, ואז החליט להקים עסק עצמאי. במהלך הפגישה הוא דיבר רבות על החיסכון בהוצאות, והשיחה איתו הביאה אותי לחשוב איך להסביר נכון את נושא ניהול ההוצאות.

לדעתי, "לחסוך בהוצאות" היא גישה לא מדויקת. אם אתם יזמים שמתכננים לפתוח עסק, והדאגה העיקרית שלכם היא "לחסוך בהוצאות", עדיף שתחשבו שוב, כי מה שצריך להיות בראש מעיינכם הוא איך למכור יותר. בעסק לא "חוסכים" בהוצאות, אלא מנהלים הוצאות בצורה חכמה. ייתכן שהוצאה מסוימת היא טובה וכדאית, ולעומתה הוצאה אחרת מיותרת לגמרי.

בעל עסק חייב להבין שבעסק יש הוצאות, ובתקופות שונות יכולות להיות הוצאות בהיקפים שונים. לכן, בתוכנית להקמת העסק, יש להביא בחשבון את ההוצאות השונות ולהיערך לקראתן.

מתוך ראייה לטווח רחוק, שקלו איזו הוצאה יכולה להוביל את העסק למקום טוב יותר.

לכן, אל "תחסכו בהוצאות" — נהלו אותן!

בקניון של פייסבוק יש מקום לכולם​​

פייסבוק - ויתר הרשתות החברתיות - הן בעיניי סוג של קניון. קניון שמאפשר לכם לפתוח חנות. אבל בלי מוצר או שירות טובים, אין טעם להסתמך על פייסבוק. הרשת לא יכולה ליצור את העסק שלכם יש מאין, אלא רק לעזור לכם לקדם אותו ולהביא אליו אנשים.

בקניון של פייסבוק יש הרבה חנויות, והרבה אנשים עוברים שם. אם יש לכם מה למכור - כנראה תצליחו, אם לא - כנראה תסגרו, בדיוק כמו החנות בקניון שליד ביתכם.

לכן חשוב שתגדירו בצורה מפורטת את מהות העסק שלכם, ותבדקו מראש אם יש לכם את הידע והניסיון בתחום שאתם רוצים להיכנס אליו.

האם כדאי לרכוש פעילות עסקית?

אם החלטתם לפנות לדרך עצמאית ולפתוח עסק, או אם יש לכם עסק ואתם רוצים להתפתח, עומדות בפניכם שתי אפשרויות: להקים עסק עצמאי או לרכוש עסק קיים. תחום הרכישות בעסקים קטנים הוא תחום מעניין מאוד עם פוטנציאל לרווח כלכלי. בתחום זה, המחיר בעסקה לא תמיד משקף את הפוטנציאל הכלכלי של הפעילות המוצעת למכירה, ולכן כדאי לבדוק לעומק את כל ההיבטים. ברכישת פעילות עסקית, יש להבחין בין שני מקרים:

א. רכישת פעילות עסקית בתחום פעילות חדש (בהנחה שיש לכם פעילות עסקית, או שאתם יזמים חדשים).

 

ב. רכישת פעילות עסקית זהה לפעילות של העסק שלכם. בשפה המקצועית: מיזוג. לבעלי עסק קיים יש יתרון משמעותי במקרה של מיזוג. על בסיס הפלטפורמה העסקית הקיימת מהעסק הנוכחי (שכוללת לדוגמה: מחסן, מערך משלוחים, צוות מכירה טלפוני וכו'), מתווספת פעילות שכוללת את קהל הלקוחות והיקף המכירות של העסק הנמכר. כלומר, במקרה של מיזוג, אפשר להגדיל את המכירות ללא תוספת הוצאות משמעותית.

את המומחיות והידע שבעל העסק צבר בעסק שלו, הוא מביא לידי ביטוי מול קהל הלקוחות החדש, שמצטרף לבסיס הנתונים של העסק. לעיתים נדרשת תוספת הוצאות להגדלת פעילות המכירות ומערך המשלוחים, אבל עדיין, ברוב המקרים, מיזוג פעילות זהה שמתבצע במחיר אטרקטיבי, יכול להיות משתלם מאוד.

ברכישת פעילות, חשוב לשים לב להיבט נוסף, שרלוונטי גם לכל החלטה עסקית אחרת: אם העסק שלכם ממוקם במרכז הארץ, והפעילות שאתם רוצים לרכוש נמצאת בדרום הארץ או בצפונה - מֵעבר לכדאיות הכלכלית, עליכם להביא בחשבון גם שיקולים ברמה האישית. האם לדוגמה מתאים לכם לנסוע למרחקים ארוכים פעמיים או שלוש פעמים בשבוע? בכל החלטה עסקית מעורבים גם שיקולים ברמה האישית, שמשפיעים על קבלת ההחלטה. התחשבו בשיקולים האישיים, לפני שאתם רוכשים פעילות כלשהי, ובכלל, בכל החלטה עסקית שאתם מקבלים. לשיקולים האישיים יכולה להיות השפעה מכרעת על הצלחת המהלך העסקי. ייתכן שכלכלית אתם עושים צעד נכון, אך ברמה האישית ההחלטה שלכם שגויה ועלולה לפגוע בהצלחת העסק. החלטה טובה מחברת בין הפוטנציאל העסקי לחיים האישיים.

איך עושים "דיפנס" בעסק?

במשחקי כדורסל ב–NBA נשמעות מהקהל שאגות "דיפנס, דיפנס" ("הגנה, הגנה"), כשהקבוצה היריבה תוקפת. כולם בקהל מבינים שאם יהיה "דיפנס" טוב, לקבוצה יהיה קל יותר לתקוף. כמו ב–NBA, גם בעסק שלכם אתם חייבים "דיפנס".

מהו "דיפנס" בעסק?

"דיפנס" משמעו בניית תשתית מתאימה שתומכת בפעילות העסק ובצמיחתו — בניית תהליכי עבודה נכונים, גיוס עובדים טובים ונאמנים והכשרתם, בניית קהל לקוחות חוזר ובניית מחלקות שירות טובות ויעילות (לוגיסטיקה, הנהלת חשבונות, שירות לקוחות ועוד). חשוב לאפיין לכל עסק את ה"דיפנס" הייחודי שלו.

תארו לעצמכם שאתם רצים קדימה עם העסק בלי לבנות תשתית מתאימה. אולי המכירות יהיו טובות, אבל לא יהיה מי שיענה לטלפון בשירות לקוחות. וחמור מכך, לא יהיה מי שיגבה כסף מהלקוחות (מקרה שהיה).

לכן העצה שלי היא: רוצו קדימה, אבל אל תשכחו לעשות "דיפנס".

איפה רשימת הלקוחות שלכם?

נניח שהעסק שלכם הוא גלריה למכירת חפצי אומנות, שפועלת כבר שנים רבות. למרבה הצער, נקלעתם לקושי תזרימי ואתם רוצים למכור את אוסף פריטי האומנות שבגלריה - איך אתם ניגשים למכירה? בשלב הראשון, תצלמו כנראה את יצירות האומנות המוצעות למכירה. ובשלב השני, תתחילו לחשוב למי לפרסם את התמונות.

המעגל הראשון שכדאי לפנות אליו הוא מעגל הלקוחות שלכם, שמורכב מלקוחות שקנו מכם יצירות אומנות, שאוהבים את הכישרון האומנותי שלכם, שמכירים אתכם ושיצרו איתכם קשר אישי - כל אלה הם נתוני פתיחה חזקים (בשפה המקצועית, מוניטין) שיכולים לקדם את המכירה.

אבל לצערנו מתגלה בעיה: אין לכם רשימת לקוחות מסודרת, או דף פייסבוק עסקי מסודר, שדרכו אתם יכולים לפנות ללקוחות הנאמנים ולהציע להם את פריטי האומנות.

סביר להניח שלקוחות רבים זוכרים את הקנייה הקודמת אצלכם בגלריה, ופריטי האומנות שקנו אצלכם מונחים בגאווה בסלון ביתם. אם רק היו נחשפים לאוסף היצירות המוצע למכירה, הייתם מצליחים למכור פריטים רבים ולהתאושש בהדרגה מהקושי התזרימי. כמה חבל.

לסיכום, רשימת לקוחות מסודרת היא חובה בכל עסק. שימור לקוחות חשוב לא פחות מגיוס לקוחות חדשים. עסק יכול לקום או ליפול על ניהול לא נכון של רשימת לקוחות ושל המוניטין שלו. לכן, הרכיבו רשימת לקוחות והקפידו להיות איתם בקשר. תנו להם להרגיש את החום שלכם. אולי תזמינו אותם לקפה, לשיחה או לסדנה מעניינת מפעם לפעם. שפרו את הקשר איתם ואת חוויית הלקוח שלהם בעסק שלכם.

יוצאים לנופש? הנה כמה דברים שחשוב לעשות לפני שאורזים

נושא מעניין והכרחי לבעלי עסקים השרויים בלחץ תמידי הוא: איך לצאת לנופש בלי שהעסק יתמוטט? כבעלי עסק שחושבים לטווח ארוך, כדאי שתצאו לחופשה מדי פעם כדי לנוח ולחדש כוחות. בעלי עסקים מספרים על תובנות מעניינות ויצירתיות שקיבלו במהלך חופשה לגבי העסקים שלהם.

הפתרון היחיד שיאפשר לכם לצאת לנופש בלי שהעסק יתמוטט טמון בעובדים שלכם. אם העסק פועל כבר מספר שנים, ואינכם יכולים לנסוע לחופשה, המצב לא טוב. אם אין לכם עובדים נאמנים, שמרגישים אחריות כלפי העסק ומתייחסים אליו כאל מקור הפרנסה שלהם, צריך לחשוב איך להטמיע בהם ערכים כאלה לעתיד.

ניהול עובדים היא משימה מאתגרת, אך חשוב מאוד להשקיע בה, לטובת יציבות העסק, ולבנות גרעין של 4-3 עובדים נאמנים, שעבורם העסק לא מסתכם בהעברת כרטיס, אלא מייצג הרבה מעבר. הם ישמשו דוגמה לשאר העובדים, וישרישו תרבות ארגונית של אכפתיות כלפי העסק.

ניהול ההון האנושי הוא אחד הנושאים החשובים באסטרטגיה העסקית. שימור עובדים היא משימה חשובה ביותר, שמשתלמת כלכלית בטווח הארוך. עסק יציב זקוק לעובדים טובים ונאמנים. דברו עם העובדים שלכם, שתפו אותם במחשבות שלכם על העסק והיו קשובים להם. יצירת אמון בין בעל העסק לעובדים היא משימה בעלת חשיבות רבה. הקדישו לה זמן, כוח, יצירתיות ומשאבים.

© אופיר לוי, שמים - ייעוץ עסקי ותוכן ליזמים ובעלי עסקים 2025

bottom of page